2013. szeptember 25., szerda

Eperjesi kollégium és a történelmi városrész

Próbálom igazán nem erre helyezni a hangsúlyt, de már majd megvesztem, hogy lássam az épületet. Hogy szinte magamba szívjam a hangulatot, amiben T. tanult. Az Eperjesi kollégiumról végülis nem is tudtam mit gondoljak. Az evangélikus templomhoz két épület is közel van, az egyik a kisebb, a másik a nagyobb. Az egyikben ma könyvtár van. S állítólag ez volt az eredeti, az igazi, az 1667-es koli is. Szerettem volna egy kicsit szétnézni bent is, de az emeleten irodák voltak, a könyvtárosnő gyorsan elzavart onnan. Persze fénykép kellett, ahhoz ragaszkodtam, de ennyi egy épület homlokzata kívülről. Közel a templomokhoz, a város főterén, jobbra és balra szép házak sora. Melyekhez egykor kertek is tartoztak.

Eperjes nagyon polgári, nagyon hideg. Fújt a szél, őszi sárgás napfény, és nagy hűvös.

A Rákóczi-ház. :) Jaj istenem hát azt hiszem az volt a mondatom erre, ha Rákóczi tudta volna mi lesz ebből a házból lehet hogy leteszi a lantot és inkább végez magával nagyon gyorsan. :))) az írásos emlékek mind magyarul vannak, és alattuk szlovákul, hogy mi a kiállítási tárgy. Szóval elég fura volt, hogy a magyarázó írást nem tudtuk elolvasni, de azt viszont értettük, ami ki volt állítva. Valahol ez egy vicc.

Napcsi nem bírt a vérével és magyarul írt a vendégkönyvükbe:)))

A Rákóczi-házban csak mi voltunk. Imádom az ilyet. Nem tolong senki, nem kell embereket kerülgetni, csak miattunk kapcsoltak villanyt és az emeleten bóklászhattunk egyik szobából a másikba. Az ablakokból nem lehetett az utcára nézni, pedig kíváncsi lettem volna a látképre. Egyébként a katolikus templomra néznek az utcafronti ablakok tehát úgysem lehetett benne sok izgalom. De mégis. Rákóczi-ház... próbáltam elképzelni magam a 17. században ebben a házban, nem igazán sikerült. Inkább csak villanásnyi gondolatok voltak és nem több. Jó lett volna látni, hogy milyen lehetett a kertje, a park a hátsó udvar...

Megnéztük Caraffa emlékművét, a városi ítélőtáblát, ahol meghozták a véres döntéseiket. Fényképeztünk egy párat. De a fejünk az nagyon fura mindegyiken. Ki voltunk facsarva mint egy citrom. Elég fázós fejünk van. Bármennyire is sütött a nap, nem ért semmit. Eperjes hideg város.

Persze azt találgattam, hogy melyik ház lehetett, amiben T. lakott. Valahol itt a Rákóczi-ház környékén valamelyik házban? De melyikben? Lehet rá kellene nézni arra a levéltárra minél hamarabb:)))

Csak a történelmi városrészt néztük meg.  Fájt a lábunk, hideg volt. és gyorsan megy le a nap délután. Szép Eperjes, nem túl nagy, de egy napos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése